Samooskrbna

vrtičkarska zadruga

Kako se pridružim projektu in postanem član oziroma članica zadruge?


Član ali članica zadruge lahko praviloma postane zgolj tisti oziroma tista, ki prevzame skrb in odgovornost za najmanj eno področje delovanja zadruge, ter tudi izvaja dela in naloge na izbranem področju.


Vsak, ki to želi, lahko ali sam predlaga projekt, ki bi ga izvajal (mora biti v skladu s cilji zadruge), ali se prijavi na razpis za posamezno aktivnost ali sklop aktivnosti. Pred sprejetjem v članstvo zadruge oseba praviloma eno leto (ali po dogovoru glede na okoliščine) opravlja izbrano nalogo v okviru Društva modri planet.


V nadaljevanju navajamo nekaj sklopov in aktivnosti, za katere iščemo osebo (ali več oseb), ki bi področje (ali več področij) prevzela kot svoj projekt:


Sklop Biodiverziteta:Sklop Medicina in naravno zdravilstvo:


Uporabiti vsa znanja in naravne metode, da lahko v primeru kriznih situacij (ali tudi sicer) sami poskrbimo za svoje zdravje. Na primer:


Sklop Kmetovanje in vrtnarjenje:


Pridelavo hrane vidimo kot centralno aktivnost, pri kateri, menimo, bo posredno ali neposredno, sodeloval vsak. Vsaj občasno. Na kakršen koli ekološki način (permakultura, biodinamika, …) ki ne vsebuje kemičnih sredstev in prekopavanja tal. Cilj je seveda popolna prehranska neodvisnost - pridelati toliko, da bo v primeru kriznih situacij dovolj hrane ne le za člane in članice, ampak tudi za vse njihove svojce in prijatelje. Vsak ped zemlje bi naj bil obdelan. V ta sklop spada še:


Sklop “Kruh”:


Naš cilj je popolna samooskrba na področju peke kruha: od pridelave (manjše količine) različnih žit, njihovo spravilo (na ročni način), skladiščenje (kašče) in sprotno mletje na ročni mlin in peka - po možnosti v krušni peči.


Sklop “predelava”:


Kolikor se le da, želimo pridelke predelati na naravni način, da podaljšamo njihov rok, najmanj čez zimo, še raje dlje.


Sklop “Strokovno obrtne dejavnosti”:Projekt lastne valute:


Za projekt izdaje in vodenja internega menjalnega sredstva med člani iščemo kompetentno osebo iz področja financ. Da bo v skladu z zakonom in da bo “valuta” zagotavljaja finančno varnost zadruge in članstva ne glede na morebitne finančne krize, inflacijo ali hiperinflacijo valut. VEČ O TEM …


 Sklop Medijska produkcija in promocija projekta:Sklop Varnost in varovanje:


Stran ne uporablja piškotkov. Več …        GDPR ter Varnost in zasebnost      Kontakt

Na prvo stran